Schuimrubber verwerken

Schuimrubber of platen snijden, hoe krijg ik heb beste resultaat?
Hieronder vind je de beste tips & tricks.

 

Elektrisch (brood)mes

Met een elektrisch mes krijg je het mooiste resultaat.
Omdat de twee kartelmessen snel langs elkaar heen bewegen snijdt het erg fijn door het schuimrubber heen. Zeker bij grotere projecten als het snijden van bijvoorbeeld bootkussens is het aan te raden om een elektrisch mes te gebruiken. Dat kan een schuimzaag zijn maar dus ook een elektrisch broodmes of een elektrische taartensnijder. Nog een tip: spray het mes goed in met WD40 of siliconen spray, zo glijdt het nog makkelijker door het schuim!

 

Vleesmes of Stanleymes

Mocht je niet in het bezit zijn van een elektrisch mes, dan is het handig om een vlees- of stanleymes te gebruiken. Een scherp mes zonder kartels werkt perfect en met behulp van een lat kun je gemakkelijk een rechte lijn trekken. Steek het mes niet in een keer diep in het schuim, want dan is de kans groot dat het scheef gaat. Het is het beste om te fileren, dit doe je door het mes rustig en met een continue beweging door het schuimrubber heen te halen. Ook bij het gebruik van een vlees- of Stanleymes is het raadzaam om siliconen spray/WD40 te gebruiken.

 

Schaar

Bij dunne stukken tot circa 3 cm dikte is het schuimrubber gewoon te knippen. Als het zo dun is, is het juist weer lastig om een mes te gebruiken omdat het schuim dan te weinig weerstand biedt. Bijvoorbeeld voor dunne plaatjes in een koffer of een hoofdboord paneel is het makkelijk om het schruimrubber in model te knippen.

 

Gloeidraad

Zelf hebben wij hier geen ervaring mee maar met een elektrisch gloeidraad zou je ook schuimrubber kunnen snijden.